Poszczególne składniki systemów stabilizujących oferowanych przez firmę SUPERIOR, są tak dobrane, by działały względem siebie synergistycznie i dawały największy efekt przy najmniejszej możliwej dawce technologicznej.

 

FUNKCJE TECHNOLOGICZNE
– obniżenie kosztów produkcji
– usprawnienie procesu technologicznego
– łagodzenie błędów technologicznych
– standaryzacja produktu oraz wydłużenie jego trwałości
– poprawa struktury i konsystencji
– nadanie atrakcyjnego wyglądu
– zapobieganie synerezie
– wiązanie wolnej wody
– nadanie puszystości wyrobom napowietrzanym
– poprawa właściwości emulgujących
– przeciwdziałanie koagulacji termicznej
– synergizm w interakcji poszczególnych składników stabilizatorów i składników produktu

FUNKCJE ŻYWIENIOWE
– właściwości prebiotyczne (pożywka dla bifidobakterii i innych bakterii probiotycznych)
– oczyszczanie organizmu dzięki wysokiej zdolności do wiązania toksyn i metali ciężkich (m.in. Pb, Sn, Mn, Cu, Zn)
– zdolność wiązania wolnych rodników i spowolnienie procesów starzenia się organizmu
– korzystny wpływ na układ trawienny (źródło błonnika pokarmowego)
– regulowanie poziomu cukru i insuliny we krwi, poprzez obniżenie absorpcji glukozy
– obniżanie poziomu cholesterolu (również typu LDL) w organizmie
– wywoływanie odczucia sytości