Poszczególne składniki systemów stabilizujących oferowanych przez firmę SUPERIOR, są tak dobrane, by działały względem siebie synergistycznie i dawały największy efekt przy najmniejszej możliwej dawce technologicznej.
FUNKCJE TECHNOLOGICZNE
 – obniżenie kosztów produkcji
 – usprawnienie procesu technologicznego
 – łagodzenie błędów technologicznych
 – standaryzacja produktu oraz wydłużenie jego trwałości
 – poprawa struktury i konsystencji
 – nadanie atrakcyjnego wyglądu
 – zapobieganie synerezie
 – wiązanie wolnej wody
 – nadanie puszystości wyrobom napowietrzanym
 – poprawa właściwości emulgujących
 – przeciwdziałanie koagulacji termicznej
 – synergizm w interakcji poszczególnych składników stabilizatorów i składników produktu
FUNKCJE ŻYWIENIOWE
 – właściwości prebiotyczne (pożywka dla bifidobakterii i innych bakterii probiotycznych)
 – oczyszczanie organizmu dzięki wysokiej zdolności do wiązania toksyn i metali ciężkich (m.in. Pb, Sn, Mn, Cu, Zn)
 – zdolność wiązania wolnych rodników i spowolnienie procesów starzenia się organizmu
 – korzystny wpływ na układ trawienny (źródło błonnika pokarmowego)
 – regulowanie poziomu cukru i insuliny we krwi, poprzez obniżenie absorpcji glukozy
 – obniżanie poziomu cholesterolu (również typu LDL) w organizmie
 – wywoływanie odczucia sytości
 
 
 
