O atrakcyjności konsumenckiej lodów i deserów mrożonych, poza ich walorami smakowymi, decydują subtelna struktura i konsystencja.
 Dlatego też, w produkcji przemysłowej niezbędne jest stosowanie substancji stabilizujących i emulgatorów. Łącząc dodatki funkcjonalne w jeden kompleks należy uwzględnić wiele czynników, m.in. zdolność emulgatorów do stabilizowania emulsji oraz konieczność uzyskania synergii między poszczególnymi składnikami systemu (emulgatorami i stabilizatorami). Zadania te spełniają dodatki opracowane przez firmę SUPERIOR.
Nowością w ofercie firmy SUPERIOR jest mieszanka do produkcji lodów, o handlowej nazwie IC-COMPLEX. Jest to unikalna kompozycja składników pochodzenia mlecznego z hydrokoloidami i emulgatorami. IC-COMPLEX w pełni zastępuje mleko w proszku oraz stabilizatory stosowane w produkcji lodów. Ponadto obniża koszty produkcji lodów, wydłuża ich trwałość, poprawia kremistość i napowietrzenie, zapobiega krystalizacji oraz usprawnia proces technologiczny.
Rola substancji stabilizująco-emulgujących stosowanych w produkcji lodów:
 – wzrost lepkości mieszanki
 – utrwalenie emulsji tłuszczowej
 – zmniejszenie ilości wolnej wody
 – zwiększenie zdolności mieszanki lodowej do napowietrzania
 – zwiększenie odporności lodów na topnienie
 – nadanie odczucia „ciepłoty” w trakcie spożywania lodów
 – zwiększenie wydajności procesu i obniżenie kosztów produkcji
 – zapobieganie krystalizacji wody podczas hartowania, a następnie przechowywania lodów
 
 
 
